(recept
si oblíbilo 67 návštěvníků)
domácí med a šťáva-sirup z květů černého bezu
Potřebné ingredience
25 dkg květů černého bezu 1kg cukru krystal 1l vody 1 citrón
Postup přípravy
*********************** BEZOVÝ MED ************************
Květy opereme pod tekoucí studenou vodou, aby jsme se zbavili případných broučků a jiných nečistot.Necháme okapat a vložíme do je do velkého hrnce. Citrón zbavíme kůry, nakrájíme na kolečka a odstraníme pecky a vložíme do hrnce ke květům.
Zalijeme vše převařenou žhavou vodou a vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Potom hrnec stáhneme z plotýnky a necháme 24h vylouhovat směs do druhého dne.
Druhý den vše přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané přecezené bezové šťávy přisypeme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.
Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem. Je výborný naši kluci ho dostávají do čaje, ale někdy si chodí i sami maličko zamlsat se lžičkou.
**************************** BEZOVÁ ŠŤÁVA ******************************
30ks velkých květů z černého bezu
25 g kyseliny citrónové
1 l převařené vody
1 citrón
1 kg cukru
Květy opereme pod tekoucí studenou vodou, aby jsme se zbavili případných broučků a jiných nečistot.Necháme okapat a vložíme do je do velkého hrnce. Celý citrón nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Přisypeme kyselinu citrónovou a zalijeme vroucí vodou. Necháme do 24h louhovat. Druhý den přecedíme obsah přes plátno a v rozpustíme ve šťávě cukr. Plníme do vyvařených sklenic a nebo skleněných flašek od alkoholu a zavíčkujeme.
Letos jsem i prvně zkoušela přidat ke květům bezu i trochu lístků meduňky a výsledek je jedinečný *****
!!!!!!!! Květy bezu nesbírejte podél silnic a nebo v průmyslových oblastech města, nejlepší je z okraje lesa a nebo louky, všichni víme proč :-)
Květy opereme pod tekoucí studenou vodou, aby jsme se zbavili případných broučků a jiných nečistot.Necháme okapat a vložíme do je do velkého hrnce. Citrón zbavíme kůry, nakrájíme na kolečka a odstraníme pecky a vložíme do hrnce ke květům.
Zalijeme vše převařenou žhavou vodou a vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Potom hrnec stáhneme z plotýnky a necháme 24h vylouhovat směs do druhého dne.
Druhý den vše přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané přecezené bezové šťávy přisypeme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.
Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem. Je výborný naši kluci ho dostávají do čaje, ale někdy si chodí i sami maličko zamlsat se lžičkou.
**************************** BEZOVÁ ŠŤÁVA ******************************
30ks velkých květů z černého bezu
25 g kyseliny citrónové
1 l převařené vody
1 citrón
1 kg cukru
Květy opereme pod tekoucí studenou vodou, aby jsme se zbavili případných broučků a jiných nečistot.Necháme okapat a vložíme do je do velkého hrnce. Celý citrón nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Přisypeme kyselinu citrónovou a zalijeme vroucí vodou. Necháme do 24h louhovat. Druhý den přecedíme obsah přes plátno a v rozpustíme ve šťávě cukr. Plníme do vyvařených sklenic a nebo skleněných flašek od alkoholu a zavíčkujeme.
Letos jsem i prvně zkoušela přidat ke květům bezu i trochu lístků meduňky a výsledek je jedinečný *****
!!!!!!!! Květy bezu nesbírejte podél silnic a nebo v průmyslových oblastech města, nejlepší je z okraje lesa a nebo louky, všichni víme proč :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Lenna.k
(upraveno)
18. 6. 2013, 15:43
Šťáva je výborná , přidala jsem trochu máty a super. Děkuji za recept
chrobi
(upraveno)
9. 8. 2009, 23:04
na jaře jsem marně sháněla recept na bezovou štávu- už ho mám uložený a vytištěný, nemáte i tip na štávu z plodů černého bezu? děkuji
kackasp
(upraveno)
14. 6. 2009, 14:09
Sirup jsem vyzkoušela a musím uznat,že je mooooc dobrý. .Hlavně dětem moc chutná.Díky za recept.
radiluvblud
(upraveno)
9. 6. 2009, 12:46
tak medík vyzkoušim do štávy přidávám,když si vzpoměnu koupit i ananas ,nebo grep a taky dobrý
juvinka
(upraveno)
5. 6. 2009, 20:58
Janičko, moc děkuji za recept Medík je naprosto výborný, kromě citronu jsem přidala i pomeranč a nemá to chybu
slunecnicel
(upraveno)
6. 6. 2009, 16:22
@juvinka
nejsem sice Jana ale jsem ráda, že výsledek stojí za to pokud máte ráda i meduňku, zkuste přidat pár snítek ke květům a výsledek je
Juchanka
(upraveno)
29. 5. 2009, 9:45
dík za recept, vyzkouším
Beatka007
(upraveno)
27. 5. 2009, 13:28
těch květu ma byt opravdu 250dkg nebo 250 gramu?
slunecnicel
(upraveno)
28. 5. 2009, 9:03
@Beatka007
jé děkuji, upsala jsem se o nulu, jdu to napravit